
Kringlooplandbouw en Circulair Terreinbeheer
Jessica Thio (LNV):
“Circulair Terreinbeheer is een onderdeel van het programma Circulaire Economie en de transitieagenda Biomassa en voedsel. Kringlooplandbouw valt onder datzelfde programma Circulaire Economie.
Er ligt een visie, een uitvoeringsprogramma en een realisatieplan voor kringlooplandbouw. Bodembeheer staat daarbij centraal.
De omschakeling naar kringlooplandbouw lukt niet vanuit het Rijk alleen. Daarom zijn er bestuurlijke afspraken gemaakt met het programma Vitaal platteland, waarin rijk, provincie en gemeenten samenwerken.”
Uitgangspunten nieuw beleid
Herman Walthaus (I&W): We hebben zelf alvast nagedacht over mogelijk nieuw beleid. Wat moet er zeker in? Belangrijkste punten:
Het uitgangspunt voor Circulair Terreinbeheer moet van ‘nee, tenzij’ veranderen in ‘ja, mits’;
Circulair Terreinbeheer maakt deel uit van de Circulaire Economie, de relatie tussen die twee moet duidelijk worden uitgewerkt;
Het uitgangspunt ‘werken op kleine schaal waar het kan, en een grotere schaal waar nodig’ uit de Transitieagenda Biomassa en voedsel, is ook van toepassing op Circulair Terreinbeheer;
De discussie moet gaan over de invulling van de gewenste kwaliteitsborging bij kleinschalige toepassingen,”
Discussie gebiedsgerichte aanpak
Na de toelichtingen gingen de deelnemers van de workshop in discussie over de invulling van de ‘gebiedsgerichte aanpak’. Wat valt op? Enkele citaten:
Vragen en wensen over transportafstand
“De kwaliteit van het maaisel bepaalt wat je ermee kunt doen en dus ook de transportafstand. Als het maaisel niet geschikt is voor toepassing in het gebied zelf, maar wel voor verwerking in een fabriek (papier of bouwmateriaal) zijn grotere transportafstanden nodig.”