Binnen het lopende Kennisprogramma Circulair Terreinbeheer (2021-2026) onderzoekt Wageningen University & Research de samenstelling, werking en effecten van lokaal geproduceerde bodemverbeteraars zoals bokashi. Ook praktijkervaringen van agrariƫrs worden meegenomen. Na 3,5 jaar zijn de belangrijkste tussenresultaten samengevat in een memo.
De belangrijkste bevindingen in een notendop:
-
Lokaal geproduceerde bodemverbeteraars zijn veilig voor mens en milieu.
-
Net als groencompost dragen ze bij aan het behoud en de verbetering van de bodemkwaliteit door organische stof toe te voegen.
-
Er zijn kleine positieve effecten op de microbiologische eigenschappen van de bodem, maar de langetermijneffecten zijn nog niet vastgesteld.
-
Er is geen verhoogd risico op zware metalen, arseen, bestrijdingsmiddelen of organische koolwaterstoffen.
-
Er is geen extra risico op de verspreiding van de azoolresistente schimmel Aspergillus fumigatus.
-
In 75% van de monsters waren onkruidzaden nauwelijks of niet kiemkrachtig. Bij correcte bokashi-productie kan de kiemkracht volledig worden teruggebracht.
-
De beschikbare stikstof en fosfaat uit lokale bodemverbeteraars is laag en vergelijkbaar met groencompost. Het ligt daarom niet voor de hand om deze materialen in toekomstig beleid als meststof te classificeren.
Lees de memo voor een overzicht van de resultaten en conclusies.
