Op donderdag 20 juni vond de tiende landelijke bijeenkomst van het programma Circulair Terreinbeheer plaats. Ruim 50 deelnemers kwamen samen voor een dag vol inspirerende workshops, boeiende gesprekken en prikkelende dialogen tussen mensen met diverse achtergronden, allemaal met hetzelfde doel. Een impressie…

Ochtend: bezoek aan proefvelden

De landelijke dag begon met een bezoek aan Royal Eijkelkamp te Giesbeek, waar op testvelden langs de IJssel ervaring en kennis wordt opgedaan met innovatieve oplossingen voor bodem en water. Tijdens twee interactieve presentaties kregen de deelnemers een toelichting op het werken aan een gezond bodemleven en het meten daarvan. Dat draagt bij aan een betere bodemstructuur, waterberging, gezonde en weerbare planten, hoogwaardige opbrengst en verbeterde bodemvruchtbaarheid.

De presentaties leidden tot veel vragen en een levendige discussies. Aansluitend volgde een rondleiding over het terrein, waar de deelnemers onder andere de wormencompost en een grote machine die compost maakt, te zien kregen.

Middagprogramma

Het programma werd voortgezet in Arnhem, bij het Provinciehuis van Gelderland. De deelnemers konden daar kiezen uit verschillende interactieve werksessies:

Kennisprogramma Circulair Terreinbeheer 
In deze sessie vertelden onderzoekers over de aanpak en de tussenresultaten van het CT-kennisprogramma. Het onderzoek richt zich onder andere op de samenstelling van lokaal geproduceerde compost en bokashi en de effecten op de bodem. Eén voorlopige conclusie: de hoeveelheid stikstof en fosfaat die vrijkomt uit lokale bodemverbeteraars is op korte termijn laag, net als bij groencompost. Het is daarom niet logisch om de lokale bodemverbeteraars in toekomstig beleid als meststof te beschouwen. Lees meer…

De toekomst na afronding van het Programma Circulair Terreinbeheer ‘Maaisel en Blad’
In 2026 loopt het huidige Programma Circulair Terreinbeheer Maaisel en Blad af. Dit betekent het einde van de ‘motor’ die landelijke dagen organiseert, gesprekken voert met ministeries en mensen en communities verbindt. Hoe verder? Naar mening van de deelnemers van deze sessie moet het lokaal benutten van maaisel en blad voor bodemverbetering vóór die tijd gewoon formeel geregeld zijn. Uit  praktijk en onderzoek blijkt toch dat het gebruik ervan veilig en effectief is? Lees meer…

Kansen voor bodem in de Omgevingswet
Tijdens deze sessie werd dieper ingegaan op de nieuwe mogelijkheden die de Omgevingswet biedt voor circulair terreinbeheer. De wet legt de nadruk op duurzame ontwikkeling, bewoonbaarheid en de verbetering van het leefmilieu. Die focus creëert kansen om juridische oplossingen te vinden voor uitdagingen die eerder moeilijk oplosbaar waren. Lees meer…

Linksom of Rechtsom: Friese gemeenten en de route Gebruik
Twee Friese gemeenten deelden hun ervaringen rondom de ‘route gebruik’. Voor hen is het logisch: er liggen opgaven rondom bodem en water, kringlopen moeten worden gesloten en grondstoffen moeten verstandig worden beheerd. De gemeenten hebben een aanbod van maaisel dat vrijkomt bij terreinbeheer, en agrariërs zijn geïnteresseerd in het gebruik van dit maaisel voor bodemverbetering. Maar hoe breng je dit samen? Lees meer…

Koolstofopslag met maaisel en blad 
In deze sessie gaf de Stichting Grondstoffen Collectief Nederland (GCN) een toelichting op het circulair maken en verwaarden van groene stromen die vrijkomen uit de openbare ruimte. Voor de opslag van koolstof die daarmee gepaard gaat, kunnen certificaten worden verkregen bij de Stichting Nationale Koolstofmarkt. Lees meer…

Hoe weten en meten we of ketenpartners klaar zijn voor opschaling?
Tijdens de sessie werd de SRL (service Readiness Level) tool toegelicht, een instrument dat de bestuurlijke en sociale voortgang van een transitie analyseert. In 2024 werd de tool gebruikt om de voortgang, ontwikkeling en opschaalmogelijkheden van het project LIFECO2SAND te beoordelen. Lees meer…