Even opfrissen: wat houdt het project in?
Het project LIFE CO2SAND spitst zich toe op het hergebruik van kleimineralen op hoge zandgronden. Deze gronden zijn zeer gevoelig voor droogte, waardoor het er soms lastig boeren is. Klei heeft de eigenschap dat het meer water kan vasthouden dan zand kan. Daarom zorgt het toevoegen van kleideeltjes ervoor dat de bodem beter bestand is tegen extreme weersomstandigheden. Bovendien houdt zo’n bodem extra organische stof vast doordat die zich bindt aan kleideeltjes.
Voor het ‘klei-in-zand’-principe zijn er genoeg kleibronnen beschikbaar. Zo komen er elk jaar vele duizenden tonnen vruchtbare kleigrond vrij bij publieke werken. Dit wordt vaak als afval behandeld, terwijl de kleideeltjes waardevolle mogelijkheden bieden voor bodemverbetering.
Voor het LIFE CO2SAND project zorgen Provincie Gelderland en Rijkswaterstaat voor de afstemming van vraag en aanbod van klei.
De stand van zaken: demovelden en monitoring
Leon Claassen van Provincie Gelderland vertelt hoe het project er voor staat: “Inmiddels hebben we op vijf boerderijen demovelden aangelegd, van in totaal 35 hectare. Daaraan voegen we in verschillende rondes klei toe, net zolang totdat de bovenste 30cm bodemlaag 8% klei bevat. Er zijn nu twee van dat soort rondes geweest.
Via monitoring worden de ontwikkelingen nauwlettend gevolgd. Parameters die worden gemeten zijn onder andere: het gehalte aan klei en organische stof, de bodemstructuur, het bodemleven, de waterberging en de beschikbaarheid van nutriënten. In een logboek houden de boeren hun observaties bij, bijvoorbeeld de groei en opbrengst van hun gewassen.
Verder analyseren we de impact van het project op onder andere het volume ‘als grondstof bewaarde’ klei, de CO2-balans en de weerbaarheid van de grond tegen droogte.”